Hej mitt i sommaren!

Regn gotland.

Det regnar och är ruggigt kallt i trakterna runt mitt kapell på Gotland. Och ändå är det mitt i juli när man borde kunna få gå rakt från sängen och ut i duschen i bersån. Men ibland blir ju somrarna sådär i vårt land och man får hitta på andra saker. ”Det är bokläsarväder”, sa jag till bokbusschauffören här på Gotland. ”Ja, eller bakväder”, replikerade hon oväntat. Men det är klart, jobbar man med böcker hela tiden, behövs bakningen säkert som avkoppling.

Själv varken läser jag eller bakar. Jag skriver en novell. Det kan tyckas vara gjort i en handvändning, en novell är ju så kort. Men det är just det som är svårigheten. På en begränsad yta ska man få plats med en bra historia som både är rörande och även lockar till skratt. En start, en berättelse som stegrar sig och når en höjdpunkt och som sedan har en bra knorr på slutet.

Jag har alltid tyckt att jag inte kan skriva noveller, eftersom de enligt min mening ska vara som ett vackert infattat smycke. ”Alltså, mamma”, sa en av mina döttrar, ”en novell måste ju inte vara som Strindbergs Ett halvt ark papper.”  ”Jo”, sa jag, ”det måste den.”

Det är till att ha höga krav på sig själv, det fick jag ju tillstå och i åratal har jag stretat emot. Men så gav jag i alla fall efter och tackade ja till ett önskemål från en tidning. Och nu sitter jag här mitt i juli månad och jobbar på en berättelse som utspelar sig kring Allhelgona i november. Jag säger bara en sak: Det underlättar att regnet strilar och att termometern visar på 12 grader.

Skulle du vilja skriva lite, förresten? Få struktur på det du redan skrivit ner? Jag gick flera skrivarkurser innan jag fick mitt första manus antaget och jag lärde mig jättemycket på kurserna. Det finns många skrivarkurser igång och bland annat kan man anmäla sig under Crimetime i Visby 13 – 16 augusti. Etablerade författare vägleder. Du kan också fundera på om det skulle vara trevligt att tillbringa en vecka i Grekland i höst. Vi håller till i en vacker och mycket trevlig by som heter Skala Eressos. Klicka dig fram här på min hemsida och leta dig vidare till kurserna på Lesvos. Vi brukar ha skrivarveckor både vår och höst och det är mycket uppskattat.

Till sist: Varje onsdagseftermiddag kan du lyssna på mig när jag sommarkåserar i Radio Västmanland. Den 1 augusti kommer Solsvärta ut i pocket och den 3 augusti mellan 11.30 – 12.30 intervjuas jag i Radio Gotland.

Vi hörs!

Marianne

 

Lämna en kommentar