I <3 Nybro!

Ibland är det så där extra roligt att vara författare. I slutet av november när det var som mest kulet och grått åkte jag med tåg till Nybro i Småland. Det var dags för ”En kväll i böckernas värld”.

Jag har varit med på flera liknande arrangemang i vårt land, men aldrig någonsin upplevt en så välplanerad och trivsam afton. Istället för att, som brukligt är, sitta i en teatersalong, fick gästerna placera sig vid vackert dukade långbord. Tänk det! 350 personer som bordsplaceras. Visst var det något av en mindre Nobelfestlighet! Alltmedan gästerna anlände, sjöng och spelade musikskolans elever härliga gamla örhängen från svunna tider. Odödliga vackra låtar framförda av klara röster.

På scenen framträdde i första akten Petter Lidbeck, mycket produktiv och rolig barnboksförfattare. Petter har också gett ut vuxenböcker under pseudonymen Hans Koppel. Jag sträckläste ”Vi i villa” på tåget hem. Läs honom, det är en upplevelse!

Att ta vid efter Petters trevliga framförande var inte det lättaste, men tack vare en förnämlig presentation av poeten Arne Johnsson och en välvillig och trivsam publik så kändes det bra. Hervor, Mirjam och Sylve gick tydligen hem. Aldrig någonsin har jag signerat så flitigt i nyinköpta böcker.

 

Signerade gjorde vi i pausen och då fick också publiken inta sin måltid innan det var dags på scenen för Maria Gustavsdotter som skriver spännande historiska romaner, företrädesvis med kvinnligt perspektiv. Marias böcker ska absolut bli min läsning på jullovet!

Carl-Johan Wallgren avslutade aftonen med att berätta om sin senaste roman ”Havsmannen”. Det är alldeles omöjligt att inte bli nyfiken på den romanen också, även om en dam bredvid mig i publiken höll för öronen när Carl-Johan berättade om hur en grabb plågade en stackars kattunge. Romanen verkar ha mörka stråk, men det finns också ljus och hopp.

När vi åkte hem från Nybro var vi alla otroligt nöjda efter kvällen. Nybro kommun ska ha en stor eloge för arrangemanget och man kan inte annat än instämma i texten på deras tröjor:

I love

NY

Bro

Lämna en kommentar