Märta 102

Häromdagen besökte jag Märta Johansson i Västerås. Mig veterligen är Märta min äldsta läsare med sina 102 år! Jag hade förväntat mig en kort pratstund på kvällen, eftersom jag antog att Märta inte orkade så lång visit, men jag hade kunnat stanna hur länge som helst. Märta var pratglad och visade inga tecken på att hon tyckte att kvällen blev sen. Vi talade om allt mellan himmel och jord, sjöng gamla psalmer tillsammans och skrattade gott och hjärtligt åt livets glädjeämnen. Jag fick höra minnen från Märtas barndom, minnen som faktiskt är hundra år gamla.

Märta ser mycket dåligt, men det hindrar henne inte från att leva ett aktivt liv. Innan jag kom hade hon bakat underbara spröda skorpor och det är för mig en gåta hur hon ser att göra det, men hantverket sitter väl i händerna efter många år av bakande.

Märta lärde sig läsa när hon var fem år och böcker har alltid betytt mycket. Nu läser hon med bra lampa och förstoringsglas och har tagit sig igenom åtskilliga böcker, inte bara mina. När hon läst tre av mina böcker lät hon hälsa via sitt barnbarn Marie (som är några år yngre än mig):

”Säg åt Marianne att hon skyndar sig att skriva nästa bok!”

Marie och jag vågade inte vänta tills Stormsvala kommer ut. Redan före jul gjorde vi i ordning själva manuset med omslagsbild och lät Märta läsa. Hon hade naturligtvis kloka synpunkter om hur jag borde gå vidare med Hervors och Mirjams äventyr!

Jag är så glad och tacksam över att jag träffade Märta denna oförglömliga kväll. Det är sådana kvinnor man ska ha som föredömen!

p1020850_51262b9d9606ee0833d69252

 

 

 

Lämna en kommentar