Nu har jag skrivit en bok, nu ska jag bygga hus!

Jovisst, det är ungefär samma sak. Häromdagen lämnade jag in manus till fjärde delen om Mirjam och Hervor. Ganska skönt efter flera månaders arbete. Att skriva en roman är ungefär som att bygga ett hus. Man lägger grunden, det vill säga funderar över idén och känner efter om den är hållbar. Dags sedan för att regla upp väggar. En stadig stomme måste det vara för att det ska hålla. Jag gör ordentlig planering genom att rita upp ett omfattande diagram på ett långt smörpapper. Det är mitt “regelvirke”. Därefter kan man fortsätta med väggarna, eller fylla ut med text, beroende på om det är ett hus eller en roman. Den allra roligaste fasen kommer sedan: Inredning! I skrivarform är det när jag upptäcker att jag faktiskt har fått ihop en hel story och nu kan ägna mig åt att piffa till den. Lägga till finesser och dra ifrån det som inte blev så bra. Allra sist kommer “städningen”. Bort med stavfel och onödiga kommatecken! In med borttappade småord! Fixa till meningar som har blivit rent obegripliga! Och äntligen, äntligen kan man lämna ifrån sig luntan och det blir tid för att bygga på det gamla kapellet.

Jag hade en gång för länge sedan en dröm att jag skulle bygga och skriva jämsides. Bra idé att skriva och när man behöver röra på sig tar man tag i hammaren och jobbar praktiskt. På senare tid har jag upptäckt att det inte går. Jag kan inte ha två engagerande projekt igång samtidigt. Snickrar jag på mitt kapell så blir jag helt absorberad av det och kan inte tänka på Mirjam och Hervors öden och äventyr. Och tvärtom: När jag blir besatt av skrivandet så känns reparationsarbete väldigt långt borta.

Men nu ska det bli bygga av och under sommaren och hösten kommer jag förhoppningsvis en bra bit på inredningen av kapellet. Någon gång måste det ju få se ut precis så som Mirjam och Hervor har det i böckerna. Och när jag klättrar upp och ned och limmar fast tapetvåder eller står på en skyhög ställning och målar gammal pärlspont så skänker jag nog en och annan tanke till Mirjam och Hervor. Jag är skapligt nyfiken på vad som kommer att hända dem framöver …

Många har frågat när nästa bok kommer. Det senaste jag hörde från Natur & Kultur är att den kommer någon gång i början på 2013. Ett antal månader kvar alltså, men tiden rinner undan snabbt. En riktigt härlig sommar önskar jag er, alla läsare. Tack för att ni skriver i min gästbok! Era kommentarer ger mig mycket stor lust att skriva vidare!

Marianne

(Bildkälla: http://www.fototavling.nu/avslutade-tavlingar.html?t=1&p=32)

Kommentarer
9 Responses to “Nu har jag skrivit en bok, nu ska jag bygga hus!”
 1. Hans Åsell says:

  Hejsan!
  Har just läst din första och din tredje bok “Svinhugg” och “Svartvinter”. Av misstag började jag med den sista, men det spelar väl ingen större roll. Vill bara säga att jag blev mycket förtjust i böckerna, det är en fröjd att läsa dem, så jag är glad att jag har en oläst kvar såg också att en fjärde är på G. Jag gillar verkligen tonen och stämningen i böckerna, jag kommer osökt att tänka på Damernas Detektivbyrå när jag läser dom. Så ännu en gång; jag ser fram emot nya äventyr med Mirjan och Hervor.
  Mvh.
  Hans Åsell

 2. Mona says:

  Helt underbara böcker med mycket bra uppläsare. Jag skall lyssna för tredje gången när jag är på Fårö.

 3. EVA says:

  Hejsan!
  Jag älskar böckerna om Hervor och Mirjam. Har varit på semester 2 veckor nu, och lyssnat på alla tre igen, i solen i nordafrika. Hervors kommentarer gör att jag skrattar högt för mig själv, och människor omkring tittar undrande. Men vad gör väl det. Ser fram emot fortsättningen.
  EVA

 4. Marianne Esberg says:

  Yeppee nu har jag något att se framemot jag lyssnar om de andra böckerna jag upptäcker nya saker hela tiden tjejerna som läser Susanne o Gun är helt underbara det trodde jag inte om Susannae Gun vet jag så lite om men heja heja
  Kram Marianne

 5. Gina says:

  Hej. Äntligen ska då den fjärde boken snart komma ut då! Som jag har längtat att få läsa vidare om de två härliga, levnadsglada, tuffa kvinnorna. Vilka må-bra böcker det är, så nu är det bra att ha en ungefärlig tidpunkt att se fram emot..
  Ha det så härligt i sommar då, med byggandet och allt.
  Lycka till med det fortsatta skrivandet också, vill ju fortsätta följa Hervor och Mirjam i framtiden.
  Kram

 6. maud milton says:

  Hej!Jag väntar med spänning på att fjärde boken om Hervor och Mirjam! Dessa böcker är spännande och härligt humoristiska samtidigt finns det aktuella ämnen som ligger och gror under ytan som främlingsfientlighet, kärlek, ensamhet och meningen med livet.Tack!

  Mvh Maud

 7. Susanne Almquist says:

  Underbara människa vad du skriver bra. Längtar tills nästa bok kommer ut

 8. Michaela Winquist Thorson says:

  Fantastiska böcker som man inte kan (vill) sluta läsa …..Kärlek, omtanke,humor och en hel del jävlar anamma är precis vad jag behövde för att koppla av på semestern! TAck!

 9. Birgitta says:

  Hej.
  Ser fram mot en ny bok med dessa härliga kvinnor.
  Ska nu höra om bökerna för fjärde gången..jag bara älskar dem.
  Tack och kram.
  Ha en underbar sommar och höst.

Lämna en kommentar