Om Marianne

Om Författaren Marianne Cedervall

profile-marianne

Jag föddes på Gotland 1949 och flyttade till Stockholm när jag var tre år. Där bodde jag fram till vuxen ålder, sedan blev det 19 år i norra Lappland

och några år i Dalarna. Numera bor jag i Västerås, där jag också tillbringade mycket tid som barn.

Min pappa var präst och flyttade runt en hel del och jag verkar ha det i blodet. Jag gillar att vara på resande fot och förflytta mig.

Under min tid i Lappland utbildade jag mig till gymnasielärare i svenska och engelska. Umeå universitet var tidigt ute med distansutbildningar och jag fick chansen att vara med där. Mest har jag haft andra yrken men undervisningen har alltid funnits med. Jag har jobbat flera år som chef på Migrationsverket och jag har arbetat med personalfrågor i Svenska kyrkan. Allra roligast i yrkeslivet har varit de omgångar jag jobbat på Folkhögskola och mött människor som fått en andra chans.

Halvårsvis bor jag i mitt gamla, men upprustade, kapell på Gotland och just den miljön är både tacksam och kär för mig att skriva om.

Som för de flesta människor, har livet gått upp och ner. Jag har fött fyra barn varav två är i livet och två kallar jag mina änglabarn. Stora sorger såklart, men som faktiskt går att leva med. Det finns så många roliga minnen att tänka på istället för det som varit tragiskt. Sju barnbarn har jag, sex tjejer och en liten kille på slutet.

Skriva har alltid varit mitt stora intresse och egentligen det enda jag var bra på i skolan. Jag skrev tröttsamt långa uppsatser på 12-13 sidor, som jag minns att jag fick läsa upp i klassrummet. Debuten som författare lät vänta på sig, mycket annat tog upp min tid. När jag var femtio år kände jag att jag äntligen fick tid att skriva på allvar och då började jag med Svinhugg som kom ut tio år senare. Därefter har böckerna kommit i rask takt. 2012 kunde jag gå i pension och bli författare på heltid. Det är ett privilegierat liv och jag är väldigt tacksam över att ha fått uppnå min livsdröm: att skriva och att åka runt och berätta om mina böcker.

 

Kommentarer
6 Responses to “Om Marianne”
 1. admin says:

  Håll utkik i mitt kalendarium för skrivarkurser!

 2. Gerd says:

  Hej – läste artikeln om dig i ICAkuriren som jag korttidsprenumererar på. Bor utanför Uppsala. Har för tillfället ett uppdrag på Skolverket och arbetar för att öka kommunikationen mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare. Har länge funderat på att gå en skrivarkurs – var en “duktig” uppsatsskrivare i skolan och har oftast lätt att uttrycka mig skriftligt. Har du själv skrivarekurser eller kan du rekommendera någon.
  Bästa Hälsningar! Gerd

 3. Lotta( fd Friberg) Nidhögg says:

  Snälla du, blir det fler böcker med de underbara Hervor och Miriam? Saknar dem så mycket.

 4. Ulla says:

  Jag har just avslutat lyssningen av Svinhugg och genast satt igång med nästa. Så mycket humor och värme… trots de tre direktörernas grymma öde. I början tyckte jag det var lite jobbigt med gotländskan, men det varade inte länge. Nu ser jag fram mot långa läs- och lyssnarstunder. Med varma hälsningar!

 5. Maja Markhouss says:

  Hej! Som ansvarig för Gotlandicasamlingen på Almedalsbiblioteket ska jag bevaka utgivningen av litteratur om Gotland, även skönlitteratur. Då jag fick se din nya bok i Rolles tält, och insåg att denna utspelas på Gotland inköptes förstås biblioteksexemplar. Jag var också och lyssnade på dig om gotländska landskap på crimetime. Jag vet att du har åkt runt med bokbussen här, men jag visste inte att du aldrig haft något framträdande på Almedalsbiblioteket. Därför vill jag ställa en försynt förfrågan om du skulle vara intresserad av att ha ett författarprogram hos oss? Det skulle förstås vara roligt om det kunde bli i höst när du har en ny Gotlandsroman/deckare på gång, men förstår att du är mycket uppbokad.
  Vänliga hälsningar,
  Maja Markhouss
  Gotlandicabibliotekarie
  Almedalsbiblioteket

 6. Maria Eriksson says:

  Hej Marianne!

  Utan att bli alldeles för personlig här, där det jag skriver kan läsas av fler, vill jag ändå tacka dig för såväl vad du gett mig genom dina böcker om Miriam och Hervor, men även genom att vara den du är. Dina ord här ger mig inspiration och styrka att arbeta vidare med mitt “drömprojekt”, en historia som behöver skrivas och berättas, men som så här långt tagit mig snart 8 år. Ska nu försöka knyta ihop säcken och avsluta :)
  Tack!! :)
  //Maria

Lämna en kommentar