Stormsvala

Idé och Inspiration


I mina tre tidigare böcker har Mirjam och Hervor varit på väg till USA på ett eller annat sätt. Man kan nog också förstå att de vistats där mellan händelserna i böckerna. När jag skulle skriva fjärde delen så kändes det som om jag inte kom undan längre. Jag måste skriva en bok som utspelar sig i USA! Det var nu inte det enklaste. Att skriva om platser man känner till väl, som Kajpe Kviar och Kuivalihavaara, är ett säkert kort.

Närvarokänslan blir hög om man som författare är bekant med trakten. Men USA? Det var våghalsigt eftersom jag bara varit där på två korta besök. Nå, då fick jag väl lära mig mer då! Jag tog en väninna med mig och reste iväg till Manhattan. Vi gick gata upp och gata ner och försökte leva oss in i var Mirjam och Hervor bodde, var deras dagliga jobb på sina döttrars spa skulle vara och var den värsta dramatiken skulle utspela sig. När det gällde det sistnämnda ville jag ha det i en frikyrka.

Vi deltog i en gudstjänst i en baptistkyrka i Harlem, men jag tyckte inte jag kunde använda den miljön, den talade inte tillräckligt till mig. Vad gör man då? Jo, jag utnyttjade författarens frihet och ”flyttade” helt enkelt en gammal missionskyrka från Sverige till Manhattan och då kändes det bra!

Den märkligaste upplevelsen var platsen där spaet skulle ligga. Sista dagen på vår resa hittade jag ett par intressanta kupade fönster i ett gathörn och en trappa som ledde ner till en lokal som jag tror var en tvättinrättning. Just det skulle bli mitt lyxiga spa i boken. När jag återvände till Manhattan drygt ett år senare för att föreläsa om min bok gick jag en runda på Manhattan och passerade bland annat stället jag valt för mitt spa. Döm om min förvåning när jag läste skyltarna ovanför de kupade fönstren! Det hade blivit ett spa!

Lämna en kommentar