Biografi

Om Författaren Marianne Cedervall

Marianne Cedervall är född 1949 i Halla socken på Gotland. Vid tre års ålder gick flytten till Stockholm där Marianne växte upp. Som vuxen har hon bott 19 år i Vittangi, Lappland och sedan 2000 bor hon i Västerås.

Utbildningen på Umeå universitet ledde till en fil kand i svenska och engelska samt en examen som ämneslärare på gymnasiet. Marianne har dock jobbat inom andra yrken också, t.ex. som chef på Migrationsverkets asylmottagningar och med arbetsrätt inom Svenska kyrkan.

Marianne har fött fyra barn, varav två inte längre är i livet och hon kallar dem för sina ”änglabarn”. Att förlora ett barn är givetvis det mest ohyggliga man kan göra, men Marianne har gått vidare igenom sorgen och gläds idag åt sina döttrar Sofia och Karolina med sina familjer, samt de åtta barnbarnen i olika åldrar från två år till tjugo år.

Gotland är alltid närvarande både i skrivande och i tankarna, ja, även i dialekten. Gotländskan sitter kvar och Marianne växlar utan problem över från stockholmska till gotländska. Hon har ett gammalt och älskat kapell på ön där hon tillbringar tiden från maj till september.

Resor, läsning och att röra på sig är aktiviteter som är populära. Marianne har också varit kyrkvärd i Västerås domkyrka i flera år.

Förutom att jag fått min livsdröm uppfylld när jag blev författare så har jag också förmånen att få resa runt på olika bibliotek och träffa läsare. Jag har dessutom årligen skrivarkurser på ön Lesvos i Grekland och delar med mig av mina kunskaper och erfarenheter.

 

Länkar

Grand Agency – Independent literature and film agency.

Lind & Co – Bokförlaget

Kurser och Vandring på Lesvos Grekland

 

Författarskapet

Första boken, Svinhugg kom ut 2009, vilket gör att det snart är dags för författaren att fira 10-årsjubileum. Nio böcker har det blivit:

Mirjam och Hervor

2009 Svinhugg

2010 Svartvintern

2011 Spinnsidan

2013 Stormsvala

2014 Solsvärta

Anki och Tryggve

2015 Av skuggor märkt

2016 Låt det som varit vila

2017 Dit solen aldrig når

2018 Som daggen stilla kysst